مهر | دین و اندیشه | شنبه، 17 تیر 1402 - 13:28
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت خواستار حفظ ارتباط زائران کاروان دانشگاهیان با مجموعه حج و زیارت شد و گفت: دانشگاهیان نسبت به ارتقاء کیفیت خدمات در حج راهکار ارائه کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، چهارمین همایش از سلسله همایشهای «حج در نگاه رهبری» غروب جمعه(۱۶ تیر) با حضور حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و زائران کاروان دانشگاهیان در مکه مکرمه برگزار شد.
در ابتدای این همایش سه تن از اساتید دانشگاه مقالات خود را ارائه دادند و دو نفر از اساتید نیز دیدگاه و نقطه نظرات خود در خصوص استفاده از ظرفیت اساتید دانشگاهی در حج را مطرح کردند.
روابط بین فرهنگی در حج ، فرصت ها ، چالش ها و نقش فناوری درآن نخستین مقاله ای بود که توسط دکتر احسان طوفانی نژاد عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با همکاری سرکارخانم دکتر فرخنده جبل عاملی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران ارائه شد.
دکتر طوفانی نژاد در این مقاله حج را فرصت بی نظیری برای تعامل و تبادل بین فرهنگی دانست که میتواند تأثیرعمیقی بر روابط بین فرهنگی داشته باشد.
وی افزود: با افزایش روزافزون استفاده از فناوری در دنیای مدرن، نیازبه بررسی تأثیرفناوری بر روابط بین فرهنگی در ایام حج احساس میشود.
درحالیکه فناوری میتواند ارتباطات و تبادل اطلاعات فرهنگی را تسهیل کند، میتواند موانع و چالش های جدیدی را نیزایجاد کند.
وی هدف از این مقاله را بررسی نقش فناوری و هوش مصنوعی در ارتقا یا ممانعت از رشد فرهنگ موثر است.
این استاد دانشگاه نتیجه گرفت: حج میتواند موانع بین مردمان فرهنگهای مختلف را از بین ببرد، تفاهم را تقویت کند و حس وحدت را در میان مسلمانان ارتقا دهد.همچنین در حالیکه فناوری و هوش مصنوعی میتواند ارتباطات و تبادل اطلاعات فرهنگی را تسهیل کند، میتواند موانع و چالش های جدیدی را نیزایجاد کند لذا استفاده ازفناوری و هوش مصنوعی در این زمینه ملاحظات اخلاقی را نیزمطرح میکند که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: با درک فرصتها و چالشهای استفاده از فناوری برای ارتقای تبادل فرهنگی و ارتقای تفاهم بین مردم از فرهنگهای مختلف، میتوان برای کاهش خطرات و اطمینان از استفاده از فناوری برای ارتقای تفاهم و تبادل بین فرهنگی در طول سفر حج تلاش کرد و با برگزاری همایشها و نشستهای روابط بین فرهنگی در سفر حج راهی مؤثر برای ارتقای تفاهم، همکاری و همفکری میان زائران از فرهنگهای مختلف ایجاد نمود.
دکتر محمد رضا دارائی استادیار گروه مدیریت دانشگاه پیام نور تهران نیز در مقاله خود با عنوان تبیین حج ابراهیمی در جهت تمدن سازی بر اساس تفکرهولوگرافیک ، به تبیین حج ابراهیمی با کمک تفکرهولوگرافیک جهت تمدن سازی پرداخت و با بررسی الگوی هولوگرافیک در حوزه های مختلف حج ضرورت ایجاد ساختار فکری کل نگر و رویکردهای جدید در این زمینه رادر قالب تئوری آشوب تحت عنوان تفکرهولوگرافیک مورد بررسی قرار داد.
وی نتیجه گرفت که توده های عظیم حج گزار از نقاط گوناگون عالم، و با زبانها و رنگها و نژادهای گوناگون، در نگاه اول حاکی از نوعی بی نظمی حاکم بر سرزمین وحی است اما در نگاهی دقیق و نافذ نظمی پایدار بر این مناسک حاکم است که افق دید مسلمان را گسترش می دهد و از مرزهای شخصی و قومی و ملّی فراتر می برد و توطئه تبلیغاتی دشمن را که همیشه، و امروز بیش از هر زمان، دست اندرکار قلب حقیقت و دروغ سازی و شایعه پراکنی است، خنثی می کند و فاصله های مکانی و زبانی و پنداری را از میان برمی دارد.
با تبیین موفقیت یک ملت، در دل ملتهای دیگر، امید می دمد و احساس انزوا و تنهایی را از افراد و ملتها می زداید و مصیبتهای بزرگ یک کشور را برای دیگران شرح می دهد و آنان را به فکر علاج آن می افکند.
سومین مقاله شبکه سازی در جهان اسلام بود که سرکار خانم دکتر مریم ملونی ازمعاونت علمی ریاست جمهوری ارائه داد.
وی با بیان اینکه شبکه سازی در جهان اسلام با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بعنوان یکی از زیرساخت های مهم جامعه اطلاعاتی می تواند نقش مهمی در توسعه تعاملات و ایجاد جریان دانش در جهان اسلام ایفا کند پیشنهاداتی در رابطه با شبکه سازی و اقدامات بعثه در این زمینه ارائه داد.
وی بر برگزاری نشست های تخصصی و گفتمان نخبگانی با کاروان های مشابه سایر کشورها یا دانشمندان حاجی سنوات قبل، ایجاد شبکه های تخصصی مسئله محور و تلاش در زمینه ارتقای سطح کیفیت خدمات به جامعه مسلمانان ، نگاه مسلمانان به عقب و همراه کردن کشورهای کمتر توسعه یافته اسلامی با خود و استفاده از قدرت شبکه در انتشار حقانیت تاکید کرد.
Rabetin khabari ۴۰۲, [۷/۷/۲۰۲۳ ۱۰:۴۵ PM]
در ادامه این نشست دکتر حسین خواجه نژاد از دانشگاه شریف و سرکار خانم دکتر فاطمه حاجیلویی از دانشگاه آزاد اسلامی در بیان دیدگاه خود انعقاد تفاهم نامه بین نهادهای دانشگاهی دو کشور را مفید و کمک کننده عنوان و راهبردهای استفاده از ظرفیت اساتید در حج و استفاده از ظرفیت علمی اساتید و استفاده از ظرفیت معنوی حج را مطرح کردند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در ادامه نکات مطرح شده را پخته و راهکارها را خوب توصیف کرد و با بیان این که مایل است بیشتر شنونده نقطه نظرات و پیشنهادات حاضران برای بهتر شدن عملیات حج باشد، فرصت را در اختیار آنها قرار داد.
تمرکز بر روی بحث های فقهی و مناسکی حج، مشرف شدن افراد به حج و عدم اطلاع از آنچه بین ایران و عربستان در گذشته درارتباط با حج اتفاق افتاده است، لزوم مستند سازی با هدف اطلاع رسانی به زائران، شناسایی افراد علمی درکاروان ها و طراحی برنامه ای ویژه برای آنان، نبود مشاور زن در مجموعه حج و زیارت، عدم استفاده از کالاهای ایرانی ، ارائه پیشنهاداتی درباره بهبود وضعیت بهداشتی و خدماتی در عرفات و منا و فراهم کردن راه ارتباطی اساتید با بعثه از جمله مواردی بود که آقایان محمد حسین اعرابی، اسداللهی و خانم ها فاطمه گیتی پسند و سیما صدرایی از اساتید دانشگاههای اصفهان و تهران مطرح کردند.
بر پایه این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین نواب با تقدیر از پیشنهادهای ارائه شده، اظهار داشت: برخی از این موارد ملاحظاتی دارد ازجمله بدلیل قطع روابط، محصولات ایرانی در بازارعربستان وجود ندارد ولی درگذشته مواردی وجود داشت.
سرپرست حجاج ایرانی همچنین استفاده از فناوری در کنترل ترافیک در ایام پیک مانند روز بازگشت از منا را موثر دانست و در رابطه با حضور پزشک بانوان در بیمارستان مکه و درمانگاه مرکزی مدینه و گنجاندن برخی پیشنهادات در قراردادهایی که با طرف های عربستانی منعقد می شود ، توضیحاتی داد.
وی ادامه داد: نکاتی که در مورد مسائل بهداشتی منا و عرفات مطرح شد مدنظر سازمان حج وزیارت و بعثه مقام معظم رهبری نیز بوده ولی طرف عربستانی تاکنون همکاری لازم را برای رفع این مشکل نکرده است تا زمینه بهتر شدن شرایط فراهم شود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت همچنین به حضور معینه ها در حج برای ارائه خدمات فرهنگی به بانوان زائر و پاسخ به سوال های فقهی آنان اشاره کرد و در ارتباط با توجه به ابعاد سیاسی حج ابراهیمی از نگاه امام راحل رضوان الله علیه گفت: برنامه هایی که امام امت و مقام معظم رهبری فرموده اند در حج پیگیری و انجام می شود.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در پایان از حاضران خواست دربازگشت به ایران ارتباط خود را با مجموعه حج و زیارت حفظ کنند و برای نیازشناسی در حج وقت گذاشته و در جهت کاهش کاستیها و ارتقاء کیفیت با ارائه راهکارهای مناسب کمک کنند تا زمینه برگزاری حج بهتری برای زائران ایرانی فراهم شود.
با سلام.
برای استفاده
لینک کوتاه خبر