بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام
پیامها و راهبردها و راهکارهای نظریات و رهنمودهای فضیلت صبر در سخنان بزرگان دین قسمت سوم
- امام على عليه السلام : الْحِلْمُ حِجَابٌ مِنَ الْآفَاتِ. بردبارى، مانعى در برابر آفت هاست. عیون الحکم و المواعظ(لیثی) ص 24 ، ح 228
- نظریه تاثیر و فلسفه بردباری امام علی سلام الله علیه (بردبارى، مانعى در برابر آفت هاست.)، دلالت دارد بر اینکه 1- آنچه که موجب می شود آفتی و زیانی برای کار صورت نپذیرد بردباری می باشد. 2- برای پیشگیری از بوجود آمدن آفتهای زیانبار با ایجاد مانع برای آفتها می توان با بردباری کارها را از آفت رسیدن مصونیت بخشید. 3- یکی از عوامل پیشگیری از آفت رسیدن به کارها و مصونیت کارها از آفتها، بردباری می باشد.
-
- از جمله راههای مقابله با آفت کارها بردباری می باشد و راه تحقق انجام خوب و عالی کار حلم و بردباری در انجام کارها و حفظ کار انجام شده می باشد.
2- امام باقر عليه السلام : فى قَولِهِ وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً قَالَ قُولُوا لِلنَّاسِ أَحْسَنَ مَا تُحِبُّونَ أَنْ يُقَالَ لَكُمْ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يُبْغِضُ اللَّعَّانَ السَّبَّابَ الطَّعَّانَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ الْفَاحِشَ الْمُتَفَحِّشَ السَّائِلَ الْمُلْحِفَ وَ يُحِبُّ الْحَيَّ الْحَلِيمَ الْعَفِيفَ الْمُتَعَفِّفَ. امام باقر سلام الله علیه درباره اين گفته خداوند كه «با مردم به زبان خوش سخن بگوييد» فرمود: بهترين سخنى كه دوست داريد مردم به شما بگويند، به آنها بگوييد، چرا كه خداوند، لعنت كننده، دشنام دهنده، زخم زبان زن بر مؤمنان، زشت گفتار، بدزبان و گداى سمج را دشمن مى دارد و با حيا و بردبار و عفيفِ پارسا را دوست دارد. امالى (صدوق) ص 254
-
- نظریه بردباری در اخلاقِ امام محمد باقر سلام الله علیه (امام باقر سلام الله علیه درباره اين گفته خداوند كه «با مردم به زبان خوش سخن بگوييد» فرمود: بهترين سخنى كه دوست داريد مردم به شما بگويند، به آنها بگوييد، چرا كه خداوند، لعنت كننده، دشنام دهنده، زخم زبان زن بر مؤمنان، زشت گفتار، بدزبان و گداى سمج را دشمن مى دارد و با حيا و بردبار و عفيفِ پارسا را دوست دارد.)، دلالت دارد بر اینکه 1- یکی از راههای بهبود روابط با مردم و دیگران این است که با زبان خوش و حُسن گفتار خطابشان نمائیم و با آنها رفتار نمائیم و مواجه شویم. 2- لعنت نمودن رفتار درستی نیست و از نظر اسلام رفتاری ناپسند است و از رذائل اخلاقی محسوب می شود. 3- دشنام دادن رفتار درستی نیست و از نظر اسلام رفتاری ناپسند است و از رذائل اخلاقی محسوب می شود. 4- زخمِ زبان زدن به مؤمنان رفتار درستی نیست و از نظر اسلام رفتاری ناپسند است و از رذائل اخلاقی محسوب می شود. 5- گفتارِ زشت و بدزبانی رفتار درستی نیست و از نظر اسلام رفتاری ناپسند است و از رذائل اخلاقی محسوب می شود. 6- گدای سمج بودن رفتار درستی نیست و از نظر اسلام رفتاری ناپسند است و از رذائل اخلاقی محسوب می شود. ( اساسا در اسلام گدائی رفتار درستی نیست و توصیه اسلام به پیروانش این است که با کار و تلاش کسب روزی حلال داشته باشند. 7- با حیا بودن از ارزشهای دینی است و در اسلام رفتاری پسندیده هست و از فضائل اخلاقی محسوب می شود. 8- بردباری از ارزشهای دینی محسوب می شود و در اسلام رفتاری پسندیده ای هست و از فضائل اخلاقی محسوب می شود. 9- عفیفِ پارسا بودن از ارزشهای دینی است و در اسلام رفتاری پسندیده ای هست و از فضائل اخلاقی محسوب می شود.10- بهترين سخنى كه دوست داريد مردم به شما بگويند، به آنها بگوييد و با مردم رفتاری پسندیده و ارزشمند داشته باشید.
-
- بردباری از جمله رفتارهای نیکوئی هست که موجب زینت کارها و انسانها می باشد و از فضائل اخلاقی هست که موجب حفظ و مصونیت کارها ست و موجب انجام موفق کارها می باشد.
- رسول اكرم صلى الله عليه و آله : يَا عَلِيُّ أَ لَا أُخْبِرُكُمْ بِأَشْبَهِكُمْ بِي خُلُقاً قَالَ بَلَى يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ أَحْسَنُكُمْ خُلُقاً وَ أَعْظَمُكُمْ حِلْماً وَ أَبَرُّكُمْ بِقَرَابَتِهِ وَ أَشَدُّكُمْ مِنْ نَفْسِهِ إِنْصَافا رسول اکرم سلام الله علیه به اميرالمؤمنين عليه السلام فرمودند: آيا تو را خبر ندهم كه اخلاق كدام يك از شما به من شبيه تر است؟ عرض كردند: آرى، اى رسول خدا. فرمودند: آن كس كه از همه شماخوش اخلاق تر و بردبارتر و به خويشاوندانش نيكوكارتر و با انصاف تر باشد.من لا یحضره الفقیه ج 4 ، ص 370
- نظریه خلق بردباری حضرت محمد سلام الله علیه (به اميرالمؤمنين عليه السلام فرمودند: آيا تو را خبر ندهم كه اخلاق كدام يك از شما به من شبيه تر است؟ عرض كردند: آرى، اى رسول خدا. فرمودند: آن كس كه از همه شما خوش اخلاق تر و بردبارتر و به خويشاوندانش نيكوكارتر و با انصاف تر باشد.)، دلالت دارد بر اینکه 1- خوش اخلاقی، اخلاق پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه می باشد و خوش اخلاقی از ارزشهای اسلامی هست و خوش اخلاقی از فضائل اخلاقی می باشد. 2- بردباری از جمله اخلاق پیامبر اکرم سلام الله علیه می باشد و بردباری از ارزشهای اسلامی هست و بردباری از فضائل اخلاقی می باشد. 3- نیکوکاری با خویشاوندان از جمله اخلاق پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه می باشد. نیکوکاری با خویشاوندان از ارزشهای اسلامی هست و نیکوکاری با خویشاوندان از فضائل اخلاقی می باشد. 4- با انصاف بودن با خویشاوندان اخلاق پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه می باشد. با انصاف بودن با خویشاوندان از ارزشهای اسلامی هست و با انصاف بودن از فضائل اخلاقی می باشد. 5- کسی به پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه شبیه تر است، که در اخلاق از همه شما خوش اخلاق تر و بردبارتر و به خويشاوندانش نيكوكارتر و با انصاف تر باشد.
2-3- انسانها بخصوص مؤمنان با خوش اخلاق تر بودن و بردبارتر بودن و نيكوكارتر و با انصاف تر بودن به خويشاوندانشان می توانند به اخلاق حضرت محمد سلام الله علیه شبیه تر باشند.
3-3- از جمله ارزشها و شاخصهای فضائل اخلاقی پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه و اسلام خوش اخلاق بودن و بردبار بودن و نیکوکاری و انصاف در ارتباط با خویشاوندان می باشد.
4- امام على عليه السلام : اِنَّ العَبدَ لَيَحرُمُ نَفسَهُ الرِّزقَ الحَلالَ بِتَركِ الصَّبرِ، و َلا يُزادُ عَلى ما قُدِّرَ لَهُ؛
بنده به سبب بى صبرى، خودش را از روزى حلال محروم مى كند و بيشتر از روزى مقدّر هم نصيبش نمى شود.
شرح نهج البلاغه(لبن ابی الحدید) ج 3، ص 160
-
- تاثیر نظریه بی صبری امام علی سلام الله علیه (بنده به سبب بى صبرى، خودش را از روزى حلال محروم مى كند و بيشتر از روزى مقدّر هم نصيبش نمى شود.)، دلالت دارد بر اینکه 1- برای بدست آوردن روزی حلال نباید بی صبر بود. 2- برای رسیدن به نتیجه مطلوب کارها بخصوص کسب روزی حلال باید با صبر و حلم رفتار شود. 3- بی صبری می تواند انسان را از کسب روزی حلال محروم نماید. 4- انسان با بی صبری روزی بیشتر کسب نمی نماید. 5- صبر و بردباری و حلم شخصیت انسان را قوام می بخشد و بردباری شخصیت انسان را، توانمند تر می نماید.
2-4- نباید با بی صبری موجب محرومیت خود از روزی حلال شد و با بی صبری، بیشتر از مقدرات، روزی نصیب انسان نمی شود.
5- امام على عليه السلام : اَلحِلمُ يُطفى نارَ الغَضَبِ و َالحِدَّةُ تُؤَجِّجُ إِحراقَهُ؛ بردبارى آتش خشم را فرو مى نشاند و تندى آن را شعله ورتر مى كند. تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص 287 ، ح 6450
-
- نظریه تاثیرات بردباری و خشم بر مسائل زندگی امام علی سلام الله علیه (بردبارى آتش خشم را فرو مى نشاند و تندى آن را شعله ورتر مى كند.)، دلالت دارد بر اینکه 1- بردباری آتش خشم و تندی را فرو می نشاند. 2- باید بردباری داشت تا خشم و تندی فرو نشانده شود. 3- صبر و بردباری در اسلام از ارزشهای پسندیده و فضائل اخلاقی محسوب می شود. 4- بی صبری تندی و آتش خشم را شعله ورتر می نماید. 5- نباید بی صبری و در نتیجه تندی و خشم داشت. 6- خشم و تندی و بی صبری از رذائل اخلاقی هست و در اسلام کاری ناپسند و نادرست هست.
2-5- بردباری نتیجه مثبتی از نظر تاثیرگذاری اخلاقی دارد و شخصیت انسان را مثبت و متعالی می نماید و بی صبری تاثیر گذاری منفی اخلاقی دارد و شخصیت انسان را منفی و غیر معقول و غیر قابل قبول می نماید.
3-5- دعای متناسب با حدیث صبر و حلم و بردباری:
خداوندا! بندگانت را بردبار نما و کارهای آنها را از آفتها، از جمله آفت بی صبری مصونیت بخش.
پروردگارا! بندگانت را خوش اخلاق و بردبار و صابر نما و همه انسانها را از بد اخلاقی و خشمگین شدن و تندی و بی صبری و بد زبانی محفوظ دار.
خداوندا! چنان نما که بندگانت خوش اخلاق و صابر و بردبار باشند و با خویشاوندان با انصاف و نیکوئی رفتار نمایند.
پروردگارا! چنان نما که بندگانت در بردباری و خوش اخلاقی به پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه شبیه تر باشند و همواره با صبر و بردباری به کسب روی حلال بپردازند.
7- راهکارهای تعلیم و تربیّتی و فرهنگی:
1- مسئولین و عوامل تهیه محتوای تحقیقاتی و مطالعاتی پژوهشکدههای علوم انسانی و اسلامی و حوزهها و دانشگاهها مجموعه ای از آموزه های رفتارها و نگرشهائی که می تواند تعالی نگرشی و گفتاری و رفتاری را، که طبق موازین الهی و اسلامی، موجب رشد می شود را، در اختیار عوامل تعلیم و تربیّت ( از جمله نشرها و وزارت آموزش و پرورش و حوزهها و دانشگاهها و مراکز و معاونتهای فرهنگی و پرورشی و وزارت ارشاد اسلامی و مبلغین و رسانه ها)، برای نشر و ترویج و آموزش فرهنگ الهی اسلام، قرار دهند.
2- عوامل مؤثر در تهیه محتوای کتابهای درسی و غیر درسی، و تولید کنندگان محتوای ادبیّات و بسترهای تبلیغاتی و لوازم التحریر و بازیها و فیلم و نمایشها و برنامه ها و مطالب رسانه ها و مبلغین برای ارتقاء فرهنگ تعلیم و تربیّت اسلامی جامعه به آموزههای رفتارها و نگرشهائی که می تواند تعالی نگرشی و گفتاری و رفتاری را طبق موازین الهی و اسلامی محقق نماید و جامعه را در ابعاد مختلف ( اعتقادی، فضائل اخلاقی، بصیرت، معارف لازم و دانش لازم زندگی)، به رشد رساند، متناسب با سن و به اندازه لازم هماهنگ با دیدگاههای قرآن و چهارده معصوم سلام الله علیهم مطالب تعلیم و تربیتی بهای لازم را بدهند و به مطالب به اندازه پرداخته شود و آن را به جامعۀ هدف به تعالی لازم عرضه نمایند.
گل افشان گل محمدی