بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام
برخی از نظریات معصومین سلامالله علیهم ( نظریات اسلامی)، در رابطه با خانواده
1- رسول اكرم صلى الله علیه و آله :
خَیرُكُم خَیرُكُم لأَِهلِهِ وَأَنَا خَیرُكُم لأَِهلى ما أَكرَمَ النِّساءَ إلاّ كَریمٌ وَلا أَهانَهُنَّ إلاّ لَئیمٌ؛
بهترین شما كسى است كه براى خانواده اش بهتر باشد، و من از همه شما براى خانواده ام بهترم، زنان را گرامى نمى دارد، مگر انسان بزرگوار و به آنان اهانت نمى كند مگر شخص پَست و بى مقدار. نهج الفصاحه، ح 1520
1-1- بهترین شما کسی است که برای خانواده اش بهتر باشد.
2-1- پیامبر اکرم حضرت محمد سلام الله علیه برای خانواده اش از همه بهتر بود.
3-1- انسانی که به خانواده اش اهانت ننماید و بزگوار با خانواده اش رفتار نماید، آنان را گرامی داشته است.
4-1- انسانی که به بانویش اهانت ننماید و بزرگوارانه رفتار نماید، همسرش را گرامی داشته است.
5-1- اهانت یک رذیلت اخلاقی می باشد.
6-1- با خانواده نباید با رذیلت اخلاقی رفتار نمود.
1-7- اهانت نمودن از روی پستی و بی مقداری شخصیت و نفسانیّات انسان می باشد.
8-1- رفتار برتر با خانواده این است که خانواده را گرامی داشته و به او نه تنها بی احترامی و اهانت ننمائید، بلکه با خانواده با بزرگواری رفتار شود.
9-1- اسلام در رفتار خانواده نسبت به عقاید و نظریات رفتاری در مکاتب دیگر از تعالی نظریه شناختی و رفتاری برخوردار است.
10-1- نظریات اسلامی در رابطه با رفتار و ارتباطات خانواده بر اساس اصول و مبانی راهبردی و راهکاریِ تعاملات بر اساس تعالی و کمالات عقلانی و حکمتی در رفتار و شناخت انسان تناسب و همسوئی دارد.
2- رسول اكرم صلى الله علیه و آله : اَلرَّجُلُ راعٍ عَلى أَهلِ بَیتِهِ وَهُوَ مَسؤُولٌ عَنهُم وَالمَرأَةُ راعیَةٌ عَلى بَیتِ بَعلِها وَوُلدِهِ وَهِىَ مَسؤُولَةٌ عَنهُم... ؛ مرد، سرپرست خانواده است و درباره آنان از او سئوال مى شود و زن، سرپرست خانه شوهرش و فرزندان اوست و درباره آنان از وى سئوال مى شود. صحیح بخارى، ج3، ص125
1-2- مرد سرپرست خانواده ( همسر و فرزندان) است.
2-2- زن سرپرست خانه و شوهرش و فرزندان اوست.
3-3- در دنیا و روز قیامت ( روز پرسش خداوند از عملکرد انسانها ) زن و مرد مسئول افرادی هستند که سرپرست آنها هستند و باید پاسخگوی خداوند باشند.
4-3- افراد تحت سرپرستی زن و مرد امانتهای خداوند هستند و به همین دلیل مسئولیتهائی در امانتداری خداوند متوجه آنها می باشد که باید به مسئولیتها و وظائفشان بر اساس آگاهی و دانائی بخوبی عمل نمایند.
5-3- خداوند برای خانواده اهمیّت قائل است و به تعالی شناختی و رفتاری اصول و مبانی راهبردها و راهکارهای مسئولیتی و وظائف آنها را مشخص نموده است و باید دانش بشری بر اساس خواسته ها و رهنمودهای خداوند از خانواده تبیین شود و براساس آن تعلیم و تربیت شکل گیرد و همه در صورت بهره مندی از رهنمودهای خداوند و ایفای نقش بر اساس تحقق انتظارات خداوند از انسان در حد توان موجب سعادتمندی بیشتر و رستگاری جامعۀ انسانی خواهد شد.
3- رسول اكرم صلى الله علیه و آله :
خَیرُ الرِّجالِ مِن اُمَّتىَ الَّذینَ لایَتَطاوَلُونَ عَلى أَهلیهِم وَیَحِنُّونَ عَلَیهِم وَلا یَظلِمُونَهُم؛
بهترین مردان امّت من كسانى هستند كه نسبت به خانواده خود خشن نباشند و اهانت نكنند و دلسوزشان باشند و به آنان ظلم نكنند.
مكارم الأخلاق، ص 216
1-3- بهترین مردان و همسران ( مرد ) نسبت به خانواده آنها هستند که : 1- رفتاری خشن نسبت به خانواده نداشته باشند. 2- اهانت ننمایند. 3- نسبت به خانواده متعهد و دلسور باسند. 4- نسبت به خانواده خود ( همچنین نسبت به دیگران) ظلم ننمایند.
2-3- از جمله رفتارهای ناپسند و رذائل اخلاقی که باید از آنها پرهیز نمود و به تقوا رفتار نمود، عبارت است از: 1- خشن بودن. 2- اهانت نمودن 3- ظلم ننمودن.
3-3- از جمله فضائل اخلاقی مرد و زن در خانواده تعهد و دلسوزی نسبت به خانواده می باشد.
4- امام صادق علیه السلام :
مَن حَسُنَ بِرُّهُ بِأَهلِ بَیتِهِ مُدَّ لَهُ فى عُمُرِهِ؛
هر كس به شایستگى در حقّ خانواده اش نیكى كند، عمرش طولانى مى شود.
كافى، ج2، ص105، ح11
1-4- از تاثیرات و فلسفه به شایستگی و خوش اخلاقی رفتار نمودن با خانواده، افزایش عمر می باشد.
2-4- رفتار متعالی و خداپسندانه نسبت به خانوده موجب تأمین آسایش خانواده می باشد.
3-4- تاثیرات روانشناختی رعایت نظریات اسلامی در زندگی جامعه انسانی موجب تعالی زندگی، در نتیجه برخورداری از آرامش و تعالی زندگی و افزایش عمر می گردد.
5- راهکارهای تعلیم و تربیّتی و فرهنگی:
1- مسئولین و عوامل تهیه محتوای تحقیقاتی و مطالعاتی پژوهشکدههای علوم انسانی و اسلامی و حوزهها و دانشگاهها مجموعه ای از آموزه های رفتارها و نگرشهائی که می تواند تعالی نگرشی و گفتاری و رفتاری را، که طبق موازین الهی و اسلامی، موجب رشد می شود را، باید در اختیار عوامل تعلیم و تربیّت و در اختیار انتشارات و وزارت آموزش و پرورش و حوزهها و دانشگاهها و مراکز و معاونتهای فرهنگی و پرورشی و وزارت ارشاد اسلامی و رسانه ها برای نشر و ترویج و آموزش فرهنگ الهی اسلام، بگذارند.
2- عوامل مؤثر در تهیه محتوای کتابهای درسی و غیر درسی، ادبیّات، بستر تبلیغات و لوازم التحریر و بازیها و فیلم و نمایشها و برنامه ها و مطالب رسانه ها و مبلغین برای ارتقاء فرهنگ تعلیم و تربیّت اسلامی جامعه به آموزههای رفتارها و نگرشهائی که می تواند تعالی نگرشی و گفتاری و رفتاری را طبق موازین الهی و اسلامی محقق نماید و جامعه را در ابعاد مختلف ( اعتقادی، فضائل اخلاقی، بصیرت، معارف لازم و دانش لازم زندگی)، به رشد رساند، متناسب با سن و به اندازه لازم پرداخته شود و آنرا به جامعۀ هدف عرضه نمایند.
گل افشان گل محمدی