حقوق فرزندان:
فرزندان بر پدران و مادران حقوقی دارند، در این باره آمده است:
رسول اكرم صلى الله عليه و آله :
قالَ رَجُلٌ: يا رَسولَ اللّه ! ما حَقُّ ابنى هذا؟ قالَ: تُحسِنُ اسمَهُ وَ اَدَبَهُ وَ تَضَعُهُ مَوضِعا حَسَنا؛
مردى به رسول خدا صلى الله عليه و آله عرض كرد: حق اين فرزند بر من چيست؟ پيامبر فرمودند: اسم خوب برايش انتخاب كنى، به خوبى او را تربيت نمايى و به كارى مناسب و پسنديده بگمارى. وسائل الشيعة ج21، ص 390 ، ح27380
در رهنمود و راهبرد فوق سه مورد را حضرت محمد سلام الله علیه از جمله مواردی را مه در رابطه با وظائف پدران مهم دانسته اند و از حقوق فرزند بر پدر نام برده اند:
- انتخاب نام خوب برای فرزند
- تربیت خوب فرزند
- گماردن به کار مناسب
برداشت و راهبردها و راهکارهای رهنمود حقوق فرزندان
- انتخاب نام خوب برای فرزند در کنار تربیت خوب فرزند و گماردن به کار فرزند در زمان مناسب، رفتارهای جامعی هست که در سیر فرآیند تربیتی می تواند فرد را آماده نقش آفرینی در جامعه نماید و پدران در این موضوع نقش بسیار مهمی دارند، مسئله مهمی که به علتهای مختلف و گرفتاریهای تامین معیشت، بعضی اوقات منجر به غفلت می گردد و وظیفه فقط متوجه مادران می شود و یا به فراموشی سپرده می شود. در حالی که در امر تعلیم و تربیت هم مسئولیت متوجه پدر و هم مادر است.
- در رابطه با وطائفی که به عهده پدران و مادران و مسئولین و دست اندرکاران امر است باید در زمان غیبت امام زمان سلام الله علیه از علماء و مراجع دینی وظائفی که متوجه شان می شود سوال نمایند و در این رابطه با عالم و مرجع دین مشورت نمایند و آگاهانه و عالمانه به وظائف خود عمل نمایند تا وظیفه ای مورد غفلت واقع نشود.
- در رابطه با فرزندان مسئله مهمی هست که دانائی بر آن می تواند در ارتقاء حل مسائل کودکان و نوجوانان و جوانان بسیار مژثر باشد البته این به این معنی نیست که مراکز و افراد دیگری که در تقسیم به کار تعلیم و تربیت و ایجاد کار و فرهنگ سازی و تبلیغ و مشاوره مسئولیت متوجه شان نیست، بلکه همه آنان که در مورد امور فرزندان جامعه
( کودک و نوجوان و جوان ) مسئولیت متوجه شان می شود و مشارکت دارند و نقش آفرینی می نمایند باید به عنوان یک دستورالعملی که وظائفی را بر عهده آنها گذاشته هست، به رهنمود و راهبرد و راهکار پیامبر اکرم سلام الله علیه توجه داشته باشند.
- مسئولین ثبت احوال و مسئولین فرهنگ سازی جامعه و تبلیغ و تعلیم و تربیت ( مهدکودکها، آمادگی، مدارس آموزش و پرورش، و مراکز تعلیم و تربیت، آموزش عالی ) و مسئولین کار و دیگر مسئولین مربوطه باید وظائفی را که در دورههای مختلف کودکی، نوجوانی و جوانی افراد متوجه شان هست باید با توجه به دیدگاههای پیامبر اکرام سلام الله علیه و قرآن و ائمه معصومین سلام الله علیهم رفتار نمایند تا سعادتمندی و تعالی به کمال رساندن نسلها را ممکن نمایند و بی اطلاعی و عدم بهره مندی از دیدگاههای اسلامی و بهرهمندی بموقع و به جای آن می تواند در برطرف نمودن و پیشگیری از ایجاد مشکلات فردی و اجتماعی مؤثر و مفید واقع شود.
- باید پژوهشکدهها و وزارت آموزش و پرورش و وزارت آموزش عالی و حوزهها و وزارت ارشاد اسلامی و مجلس شورای اسلامی و رسانه ها و مطبوعات با فرهنگ سازان عالمانه نسبت به دیدگاههای دینی و انتظاراتش از اولیاء و کسانی که در امور فرزندان با اولیاء آنان (مراکز تعلیم و تربیت و فرهنگ سازان ) مشارکت دارند، مطالعه و تحقیق نمایند و در تحقق انتظارات اسلامی را در به تعالی و رشد رساندن فرزندان جامعه و تعلیم و تربیّت صحیح، نقش آفرینی مناسبی داشته باشند.
- مسئولینی که در کارآفرینی نقش آفرینی می کنند ائم از مجلس شورای اسلامی، وزارتخانه ها و کار آفرینان باید در ایجاد کار مناسب برای جوانان پدران و مادران را یاری دهند.
- با توجّه به اینکه قسمتی از تاثیرگذاری بر رشد و نقش آفرینی جوانان عوامل مؤثر در تعلیم و تربیّت و فرهنگ سازان جامعه هستند، باید از قبل از رسیدن به دوره جوانی عوامل مؤثر در تعلیم و تربیّت ( ائم از وزارت آموزش و پرورش، آموزش عالی، وزارت ارشاد اسلامی، رسانه ها و مطبوعات و وزارتخانه های کار آفرین و مراکز مهارت آموزی و عوامل مؤثر در سازوکار و بستر تعلیم و تربیّت ) متناسب نیاز جامعه و نیازهای نقش آفرینی آینده جوان برای خانواده و جامعه بستر رشد و شکوفائی و مهارمت آموزی و دانش و علم لازم نقش آفرینی را به جوانان بیاموزند و متناسب آن هم در جامعه سازوکار لازم برای بستر مناسب نقش آفرینی برای کار را برای جوانان ایجاد نمایند و پدران و مادران را در این امر مهم یاری دهند.
گل افشان گل محمدی